myfairytaleneverends.blogg.se

Här skriver jag om min Borderline Personlighetsstörning. I min värld finns inga gråzoner.

BDD - Body Dysmorphic Disorder

psykisk ohälsa Permalink10
 
Skidag idag!
 
Jag hatar s.k "storhelger" typ som denna idag, Valborg det är så mycket press på att man ska göra någonting o nu sitter jag hemma ensam med en enorm ångest över att jag just är ensam, alena, ingen o vara med.
F åkte iväg för en stund sen, han ska ju på födelsedagskalas idag, han frågade om jag ville följa med o jag ville inte pga att jag inte känner nån där samt att min bdd är väldigt stark idag, känner mig inte så fin idag och vill inte visa mig ute bland folk idag.
 
Det här med BDD begränsar mig otroligt mycket ibland, för er om inte vet vad det är så är det Dysmorfofobi - alltså det innebär att man har en bild av sig själv som inte stämmer.
Det är inte som att man har en "fuldag" som man kan ha ibland utan det är konstant, man tänker på sitt utseende konstant hur man kan göra för att förbättra den, vilka ingrepp man kan göra för att bli mer nöjd o så fortsätter det on and on and on...
 
Och just idag dom tankarna starka att jag är inte redo att möta folk jag inte känner, det här förstör så jäkla mycket.
Som min psykolog påpekade så sa hon att jag måste ha haft denna diagnos säkerligen sen barnsben efter alla tester och allt vi har pratat om hon o jag.
Jag har Alltid varit utseendefixerad, jag kommer ihåg när jag gick i 3:an då var jag alltså 10 år, jag vägrade gå till skolan för jag tyckte jag var ful o hade inga kläder o ta på mig, bråkade med mamma den dagen kommer jag ihåg o tillslut så sa mamma att jag fick stanna hemma, ångesten lättade direkt efter hon sa det o hon sjukanmälde mig den dagen.
Detta fenomen fortsatte ju äldre jag blev o allt jobbigare blev det, ibland ville jag bara skära sönder mitt ansikte så jag kunde få ett nytt,  o det är förrän nu som jag äntligen har fått namn på detta; BDD - Body Dysmorphic Disorder.
 
Vissa symptom är :
 
Man speglar sig så fort man får tillfälle o göra det eller så speglar man sig inte alls.
Man undviker att bli fotograferad eller så fotar man sig slaviskt varje dag.
Man söker omgivningens försäkring om att man ser bra ut, genom att ställa frågor " hur ser jag ut"
Man rör vid sin "defekt" ofta för att dölja det.
Utför skönhetsritualer varje dag ibland flera ggr/dagen borsta håret, sminka sig hela tiden, mäta sina armar, ben etc
Socialt undvikande och isolering.
Känner viss grad av oro i närheten av andra människor.
Jämför sig konstant med andra människor.
Upplever att utseendet förändras efter varje spegling.
Plastikirurgi/fillers etc
Självmordstankar och andra depressiva beteenden.
 
Jag kan säga helt ärligt talat att allt det där ÄR jag, jag fotar mig säkert en 10-15 ggr om dagen o för se om jag ser likadan ut, blir bilderna " fula " så vill jag inte gå ut, all lust försvinner.
Jag speglar mig flera gånger om dagen, både inne på toaletten o så en helkroppsspegel är jag ute på stan så speglar jag mig i skyltfönstret när jag går förbi en butik, ser det inte bra ut kan jag åka hem trots att jag nyss kommit till stan.
 
Jag har gått på KBT för det här, vissa dagar känns lättare än andra, idag är det extra jobbigt för jag vet att jag måste ta mig ut och handla matgrejjer till F eftersom jag ska laga hans matlådor imorgon, det tar verkligen emot att gå ut, därför pallade jag inte gå på kalaset med risk för att bli dömd av dom som är där.
 
Jag kan ärligt talat säga att det här är ett rent helvete ibland,  att aldrig vara nöjd med sig själv att konstant finna fel hos sig själv som ingen annan ser, konstant prova olika dieter,  och framför att man konstant känner att man inte duger.
 
Jag skriver efter egna erfarenheter, har du andra erfarenheter eller också har Bdd skulle det vara kul o läsa om just hur Du har det.
Man har en helt förvriden bild av sig själv helt enkelt.
 
Love S
 
 
 
 
 
 
#1 - - CAMILLAESI:

Jag hatar också såna helger, det känns som att man måste ha planerat något stort med sina vänner osv osv. Pressen är verkligen stor :/ Förstår verkligen din känsla.

Dock är du verkligen inte ful, tänk inte så

Hoppas att du mår bättre snart

Kram<3

Svar: Tack snälla du :) kram
myfairytaleneverends.blogg.se

#2 - - baralite.blogg.se:

Oj vad jag kände igen mig i det där och jag vet att det är jobbigt.. Jag gömmer mig istället och tycker inte om att vara med på bild. Även så ser jag mig lika stor som jag var innan jag gick ner.. Det är skit jobbigt med alla dessa känslor. Min sambo brukar bli arg på mig mig när jag kommer in i det här, för han kan inte förstå hur jag kan känna så.. Men det är tur att dessa stunder kommer ibland, men en period som är skitjobbig..

Ärligt talat så har jag aldrig brytt mig om sista april, nu hade vi kalas för sonen, men vi skulle ändå inte gjort något...Tycker det är jobbigt med alla sådana här dagar, när det blir ett måste..

En stor kram till dig fina Sanna

Svar: Ja, det är jättejobbigt så jag förstår dig absolut, men det är ju så svårt för andra att förstå. Ja jag tycker också det är jobbigt med såna dagar för det känns som om man Måste göra nåt. Stor kram tillbaka!!!
myfairytaleneverends.blogg.se

#3 - - ensekundtusentankar.blogg.se:

Känner igen mig i det du skriver men frågar inte vad folk tycker om mig, alltså hur jag ser ut. Skulle dock aldrig kunna göra något kirurgiskt eller spruta in något. Det jag skulle vilja göra är en kemisk peeling för jag har ärr/gropar i ansiktet efter att jag har haft problemhy. :( jag tycker iallafall att du är fin :)

Svar: Jag tror många kan relatera till detta , kemisk peeling, aldrig testat, lät lite läskigt... haha.. Tack så mycket fina du :)
myfairytaleneverends.blogg.se

#4 - - Tuva Björnwall:

åh jobbigt, kram <3

Svar: Kram kram
myfairytaleneverends.blogg.se

#5 - - Fanny:

åh kan relatera till en del men inte riktigt allt.. Tror fler kan det men inte tänkt på det.

Svar: Japp förmodligen :)
myfairytaleneverends.blogg.se

#6 - - mammansprinsessor:

Men så jobbigt för dig att känna på detta vis, alla har vi ful dagar men detta måste ta enormt på krafterna .stor kram till dig💕

Svar: Ja det är rätt jobbigt ibland, vissa dagar är jobbigare/lättare :) Kram tillbaka
myfairytaleneverends.blogg.se

#7 - - MATILDA:

Jag är ingen valborgsfirare och tycker faktiskt det är skönt att inte göra något! BDD har jag aldrig hört talas om men blir ledsen när jag läser alla dessa symtom :(

Svar: nej jag är inte heller nån valborgsfirare... :)
myfairytaleneverends.blogg.se

#8 - - Polly Svensson:

Jag kan inte förstå helt hur jobbigt det måste vara. Vad gör man åt det om man nu lider av det? Kram

Svar: Jag har fått köra en hel del KBT, samt att vissa antidepressiva blockerar vissa impulser så att man inte tänker på det lika mycket. Kram
myfairytaleneverends.blogg.se

#9 - - Natalie Salazar:

tack gumman, hur är allt med dig? <3

#10 - - Biggeros:

Men, usch att känna så här till och från. Då förstår jag att du tycker det är jobbigt att vistas "speciellt med människor man inte känner. Man ska göra det som känner rätt och bäst mot sig själv. Kram på dig vännen😙😚

Till top